zaterdag 16 juni 2018

Kriebels

Dikke vingers, dikke tenen
Pijnlijke vingers en nog pijnlijker benen

Zonnig weer heeft doorgaans een positief effect op reuma en fibromyalgieklachten. Van zodra het zonnetje schijnt, neemt de pijn in de gewrichten en spieren af en nemen flexibliteit en soepelheid toe. Meestal toch, en bij mij althans, want net zoals geen enkele mens dezelfde is, reageert ook niet iedereen met fibro of reuma identiek op dezelfde weersomstandigheden. 

De voorbije weken waren zonnig, heel zonnig met soms kletterende onweersbuien als gevolg. Veel zon, lekker warm, maar ook veel vocht in de lucht, maakten dat de kriebelende benen en vingers (alsof er mieren over je heen lopen) zich aandienden. En hoewel de dondergoden wat gekalmeerd lijken, is de warme vochtigheid nog steeds voelbaar in lijf en leden. Het getintel en gekriebel, de stijfheid en de pijn houden me dan letterlijk uren wakker. Op zo'n momenten wou ik dat ik 's avonds mijn benen, voeten, handen en vingers even op het nachtkastje zou kunnen 'parkeren'.  

"Je zal ermee moeten leren leven." Een zinnetje dat menig fysisch geneesheer, huisdokter, kinesitherapeut en reumatoloog de voorbije jaren in de mond heeft genomen. Woorden die ik al meermaals verwenst heb. Woorden die gelukkig ook oude deuren - die jarenlang op een kiertje hebben gestaan - wagenwijd open hebben geduwd en me opnieuw de weg naar yoga hebben getoond. Maar wat heeft yoga te maken met kriebelende benen en tenen, pijnlijke vingers en handen? Yoga helpt me om te ontspannen en het verwensende stemmetje te dempen. Meegaan in de negatieve gedachtemolen, haalt mijn energieniveau immers nog meer onderuit. Door de houdingen of asana's te combineren met ademhaling of pranayama en vaak ook affirmaties komen mijn lichaam en geest tot rust. De onderstaande oefeningen doe ik dan ook vaak 's ochtends en 's avonds en helpen me bij het kalmeren van lichaam en geest. Negatieve gedachten worden positiever, het gekriebel en de pijn worden rustiger en ik voel me achteraf een pak gelukkiger. Een gevoel dat ik graag deel, niet alleen tijdens de (individuele) yogalessen die ik geef, maar ook op dit blog.Heb je zelf chronische pijn en heb je vragen over deze oefeningen, neem dan even contact op.
Ken je iemand in je omgeving met chronische pijn, deel deze oefeningen dan gerust.

Hartegroet
EviGeen opmerkingen:

Een reactie posten