zaterdag 27 juli 2013

Vlaggen overal DIY


Enkele weken geleden zochten we met enkele creatieve mama's naar een leuk en blijvend cadeau voor de juf. We wilden onze kids (kleuters van drie of bijna drie) graag actief betrekken bij het cadeautje. Na wat heen en weer gemail, viel de beslissing: het zou een vlaggenlijn worden. Wij maakten de vlaggenlijn als afscheidscadeautje voor de juf, maar je kan ze net zo goed maken voor in de tuin, aan de boomhut, op de kinderkamer of om een zomers straatfeest mee op te fleuren. Ideaal knutselideetje voor een regenachtige of bloedhete zomerdag.

Benodigdheden:

- 5 (hoewel, met ééntje moet het ook al lukken) creatieve kleuters die niet bang zijn van wat geklieder met verf. Een doorsnee driejarige dus.
- 5 lapjes baalkatoen van ongeveer 60 x 60 cm.
- textielverf in knalkleuren
- schorten om kleding te beschermen
- naaimachine 
- 5 creatieve (maar ook hier geldt dat het met ééntje ook wel moet lukken) mama's en een flesje wijn
- 5 meter biaislint
- stofschaar, speldjes, strijkijzer

Stap 1:
- Doe de textielverf in potjes en laat de kleuter naar hartenlust stempelen met legoblokjes, bestaande stempels of andere vormpjes. Als je textielverf in tubes hebt, kan het ook leuk zijn om de verf over de lap baalkatoen te spatten.

- Laat de lap 24 uur drogen en fixeer nadien de verf met het strijkijzer. Leg tussen het strijkijzer en de stof een papier. Zo vermijd je dat de verf aan het strijkijzer gaat kleven.


Stap 2:


- Neem een stuk karton of een stevig blad papier en teken een gelijkbenige driehoek met een basis van 12 cm en een hoogte van 22 cm.
- Knip het patroon uit en schik het op de lapjes stof. Voorzie 1 cm naadwaarde.
- Knip de driehoeken uit de stof.
- Leg de driehoekige lapjes met de goede zijde van de stof op elkaar en stik de zijnaden vast met een stiksteek. 
- Knip de zijnaden in. Dit vergemakkelijkt het omdraaien van de vlaggetjes en zorgt voor een mooiere vorm.
- Draai de vlaggetjes om en strijk ze plat langs de goede zijde. Leg opnieuw een papier tussen het strijkijzer en de vlaggetjes.


Stap 3:

-  Plaats de vlaggetjes tussen het biaislint en speld ze even vast.
- Stik het biaislint vast met een stiksteek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten