donderdag 10 september 2015

Indian Summer

De start van een nieuw schooljaar gaat meestal gepaard met de aanvang van nieuwe buitenschoolse activiteiten en het naast elkaar leggen van agenda's en schema's. Zo ging Lily vorige zaterdag voor het eerst op dansles en trok Jef gisteren de loopschoenen aan voor zijn eerste les atletiek. Fijn om hen hier zo van zien te genieten!

Terwijl Jef aan het stretchen, lopen en springen was, namen wij even de tijd om met Lily te genieten van een nazomers septemberzonnetje in de speeltuin. Een bijzonder fijn gevoel, het gevoel van samen zijn ondanks alle drukte. Manlief die weet dat ik balanceer op de koord van evenwicht tussen werk en tijd en energie voor het gezin had dan ook het fantastische idee om volgende woensdag ook zelf onze loopschoenen of zwemkledij aan te trekken, en van woensdagavond een familiesportavond te maken. Afsluiten zullen we die dan doen met een  warme douche en een avondje picknicken (in de zomer heerlijk buiten op het terras, in de winter gezellig voor de televisie).

Drukke agenda's vragen ook om gezonde maaltijden die liefst snel klaar zijn. De salades hebben we tijdens de zomermaanden al eens uitgetest, en zullen de komende dagen met het mooie weer ook nog eens op tafel getoverd worden. Boordevol vitamines en klaar in minder dan 25 minuten. Meer moet dat niet zijn!

Kruidige fetasalade



Ingrediënten

2 dikke sneden wit brood
200 gram feta
1 teentje knoflook 
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie 
1 eetlepel fijngehakte verse basilicum
1 eetlepel fijngehakte verse bieslook
2 eetlepels appelazijn
1 dl olijfolie
handvol kerstomaatjes
1 krop gemengde sla

Aan de slag!

1) Snijd het brood in kleine blokjes.
2) Verwarm een beetje olijfolie in een pan en bak het brood langs alle kanten goudgeel. Leg de blokjes nadien op een stukje keukenpapier en laat afkoelen.
3) Snijd de feta in blokjes en leg de blokjes in een kommetje.
4) Doe de appelazijn en de olijfolie in een maatbeker. Voeg geperste knoflook, peterselie, basilicum en bieslook toe. Meng alle ingrediënten en kruid met peper en zout. Giet het mengsel over de fetablokjes. Dek af met huishoudfolie en laat even staan.
5) Was en droog de sla en de tomaatjes. Scheur de slablaadjes in stukjes en leg ze in een kom. Snijd de tomaatjes in twee en leg ze op de sla.
6) Voeg de feta en de dressing toe.
7) Werk af met de croûtons en meng goed.
8) Serveer onmiddellijk!


Salade van rode bietjes, haring en blauwe bessen





Ingrediënten

1 pak voorgekookte bietjes
olijfolie
peper en zout
1 witte ui
gemengde sla (Wij gebruikten snijsla uit de tuin en kropsla uit de winkel.)
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel balsamico
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels pijnboompitten
4 haringen
handvol blauwe bessen

Aan de slag!

1) Spoel de bietjes af onder de kraan en verwijder de velletjes die eventueel loskomen.
2) Snijd de bietjes in dunne plakken.
3) Verdeel de plakjes over vier borden.
4) Sprenkel wat olijfolie over de bietjes en kruid met peper en zout.
5) Snipper de ui fijn en strooi over de bietjes.
6) Doe de sla in een kom en meng er het citroensap, de olijfolie en de balsamico door.
7) Leg in het midden van elk bord een bergje sla.
8) Rooster de pijnboompitten kort en een droge pan en strooi over de sla.
9) Snij de haring in kleine stukjes en schik op de sla.
10) Werk het geheel af met enkele blauwe bessen.

Leuk om weten

Het eten van bessen biedt tal van voordelen. Ze zijn niet alleen lekker als zoet tussendoortje, maar bovendien ook erg goed voor de gezondheid. Blauwe bessen hebben een positieve invloed op de werking van ons hart - en vaatstelsel. Haring is dan weer een bron van omega - 3 wat ontstekingsremmend werkt.

Spirellisalade met zongedroogde tomaten en spinazie




Ingrediënten

500 gram spirelli
3 lente-uitjes
60 gram zongedroogde tomaatjes in reepjes 
500 gram spinazie (dikke stelen verwijderd en blaadjes in reepjes gesneden)
4 eetlepels geroosterde pijnboompitten (Wij hebben het ook al eens gemaakt zonder de pijnboompitten en vonden dit lekkerder.)
1 eetlepel verse basilicum (fijn gehakt)

dressing
0,5 dl olijfolie
1 theelepel vers gehakt rood pepertje
1 teentje knoflook, uit de pers
zout en peper

Aan de slag!

1) Kook de pasta beetgaar in een ruime hoeveelheid water. 
2) Giet de pasta af en spoel hem goed af onder de koude kraan.
3) Doe de pasta in een grote slakom.
4) Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze fijn.
5) Voeg ze met de tomaat, spinazie, pijnboompitten en basilicum aan de pasta toe.
6) Voor de dressing meng je de olijfolie, de knoflook, het rode pepertje, het zout en de peper.
7) Giet de dressing over de salade, schep deze om en serveer meteen!

Veel plezier en eet smakelijk!

Inspiratie voor deze recepten haalden we bij http://www.paleo-lifestyle.nl en Het grote Vegetarische kookboek.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten