maandag 28 december 2015

De ooievaar

De laatste dagen van 2015 zijn een feit. Weldra wordt een nieuw jaar geboren. Hopelijk mag 2016 voor jullie allemaal een jaar vol rust, vrede, vrolijkheid, en gezelligheid worden. Opdat ook jullie het nieuwe jaar yogagewijs kunnen inzetten, kroop Lily-Alice even op haar yogamat voor de ooievaarshouding. De geboorte van 2016 en een ooievaar... Kan het symbolischer?

De ooievaar

Met deze oefening verbeter je het evenwicht en de concentratie en wordt de wervelkolom goed gestrekt.


      Kom in de berghouding staan. Je gaat rechtop staan met je borst vooruit en je armen langs je lichaam. Je bent nu een mooie grote ooievaar.


         Breng nu je handen voor je borst en leg ze tegen elkaar. Sluit je ogen, want het is tijd voor de ooievaar om te gaan slapen. Ja, een ooievaar slaapt rechtop.


    We zijn er bijna! Een ooievaar slaapt immers niet op twee poten, maar op één poot. Til je rechterbeen op en probeer niet om te vallen.  
    
     Tot slot buig je je hoofd voorzichtig naar voren en mochten je oogjes terug open zijn, sluit ze dan maar opnieuw. 

     Tel nu langzaam tot tien.

     Herhaal nu de oefening met je linkerbeen.

Enkele ‘kletsvraagjes’

 1)   Waar zou jij naartoe vliegen, als jij een ooievaar was?
 2)   Een ooievaar heeft witte en zwarte veren. Stel, jij mag kiezen welke vogel jij bent. Welke kleur(en) hebben jouw veren?

Een droomverhaal

Als je kind ’s avonds moeilijkheden heeft om de dag af te sluiten en rustig te gaan slapen, dan kun je de ooievaar nog een keertje gebruiken.
Je kind ligt op de rug. De armen langs het lichaam en de nek in een rechte lijn met de rug. Heel ontspannen, zoals een lappenpop. Je zegt nu op een langzame manier en met een zachte toon: ‘Adem diep in, en adem langzaam uit. Doe je ogen dicht en stel je voor dat jij een grote, mooie ooievaar bent. Je vliegt door de blauwe lucht. Je vliegt boven de wolken. Kijk maar eens rond en kijk dan naar beneden. Alles lijkt piepklein. Je ziet straten, bomen, huizen, tuinen en mensen… En kijk! In de verte zie je zelfs het dak van de school! En oooh, de speeltuin! Je vliegt rustig verder en je gaat op zoek naar het huisje waar je samen met jouw (hier vul je in wie er allemaal woont) woont. Kijk, daar is het al. Blij daal je neer op het dak van je eigen huis. Blij dat je iedereen terugziet. Ook blij dat je je eigen bed terugziet, want het is al laat. Je kruipt als een ooievaar onder de lakens: je vouwt je vleugels, je tilt je been op, je buigt je hoofd en je gaat slapen. Droom maar fijn, lieve ooievaar!'


Naar een idee van Elisabeth Jouanne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten