vrijdag 17 juni 2016

Stevig als een boom het weekend in

Fijne houding voor groot en klein...

Vrksasana (Boomhouding) is een houding die je helpt om in balans te komen, zowel lichamelijk als geestelijk. De houding geeft rust, zorgt voor evenwichtigheid en vergroot concentratie en aandacht. Bovendien zorgt de houding voor sterke benen en een sterke ruggengraat.

Ga rechtop staan in de Berghouding Tadasana. Zorg ervoor dat je met beide benen stevig op de grond staat. Stel je voor dat je een boom bent en voel hoe je wortels stevig in de aarde groeien.

Breng nu uitademend de aandacht naar je linkerbeen. Op een inademing buig je je knie van je rechterbeen zodat je je enkel kan vastpakken.
Plaats nu de onderkant van je rechtervoet tegen de binnenkant van je linker dijbeen. Je tenen wijzen naar beneden en je knie naar buiten. Als dit moeilijk is, kun je je rechtervoet ook tegen de binnenkant van je linker onderbeen plaatsten of je tenen op de grond en je voet tegen de enkel. Hou je knieën wel vrij!
Zet je handen in Anjali Mudra, je handpalmen tegen elkaar voor je borst.
Adem in en strek je armen uit boven je hoofd. Richt je aandacht op een vast punt voor je. Ontspan je schouders en adem rustig door.
Op een uitademing breng je je handen en je been weer rustig naar beneden.
Herhaal nu de oefening met het andere been.Ook erg leuk is om de Boomhouding als partneroefening te doen. Je ondersteunt elkaar dan op een vriendelijke en aandachtige manier.

Ga zij aan zij rechtop staan in de Berghouding Tadasana. Zorg ervoor dat je met beide benen stevig op de grond staat. Stel je voor dat je een boom bent en voel hoe je wortels stevig in de aarde groeien.
Breng nu uitademend de aandacht naar het binnenste been.
Op een inademing buig je je knie van je buitenste been zodat je je enkel kan vastpakken.
Plaats nu de onderkant van je buitenste voet tegen de binnenkant van je binnenste dijbeen. Je tenen wijzen naar beneden en je knie naar buiten. Als dit moeilijk is, kun je je buitenste voet ook tegen de binnenkant van je binnenste onderbeen plaatsten of je tenen op de grond en je voet tegen de enkel. Hou je knieën wel vrij!
Pak nu met je binnenste hand de voet van de ander vast. Als dat moeilijk is, geef elkaar dan gewoon een hand.
Adem in en breng je buitenste arm achter de rug en pak elkaars hand vast.
Houd de houding even vast en schenk aandacht aan hoe je elkaar ondersteunt in deze houding.
Uitademend kom je terug naar de beginpositie.
Wissel nu van been.Geen opmerkingen:

Een reactie posten