maandag 9 juni 2014

Suikersonates, Rabarberraketten en Kiwicornetten

Van mooie woorden wordt een kleine, maar ook een grote mens vrolijk... Laatst ontvingen we hier een superleuk pakketje. Een toffe doos met onder het beschermingsmateriaal twee coole GOUDEN BOEKJES. Jef en Lily doken er meteen in weg! 

De GOUDEN BOEKJES ontstonden kort na de tweede wereldoorlog in Amerika. Naast de primaire levensbehoeften was er toen ook een gebrek aan betaalbare kinderboekjes. Als snel werden de GOLDEN BOOKS - betaalbare boekjes met leuke verhalen om kinderen even te laten wegdromen en een goed gevoel te geven - ontworpen. In 1953 volgde Nederland. Sindsdien zijn de boekjes niet meer weg te denken en aan de gezichten van Jef en Lily te zien, hebben ze ook nog niets van hun magie verloren!

Op aanraden van Ester, de eigenaresse van de Oude Speelkamer kreeg onze vierjarige prinses Lily Het Gouden Voorleesboek en werd onze stoere bink Jef getrakteerd op de coole verhalen van Kapitein Zeepok.

 

Het gouden voorleesboek telt maar liefst zeven verhalen van gemiddeld dertig pagina's. Alle worden ze gekenmerkt door prachtige zinsneden, mooie illustraties en hier en daar weerklinkt zelfs een licht moraliserende noot. Drie verhaaltjes wil Lily keer op keer horen. Dokter Pijpekop, de poppendokter , De gele taxi, maar haar absolute favoriet is ongetwijfeld Meneer Mooi Weer

Meneer Mooi Weer rijdt rond in zijn witte bestelwagen van Lekkerland en maakt groot en klein blij met de lekkerste ijsjes. De namen van de ijsjes toveren een instant glimlach op het gezicht van mama en bezorgen dochterlief steevast de slappe lach. 


" 'k Heb Ranja Rotsen en
Kokosnoot Knotsen,
Frambozen Fonteinen, Roomijs met Rozijnen
'k Heb Koffiecantates 
en Suikersonates, Rabarberraketten
en Kiwicornetten.
En speciaal voor vandaag uit
Lekkerland mee:
Aardbei-bananen-choco-puree."Kapitein Zeepok  woont dan weer met zijn dierenbemanning op een schuit. Op een dag, als de kapitein aan land is, scherpen de muizen hun tanden aan het touw waarmee de schuit vastligt. Het schip raakt los en komt terecht in een storm. Ze lijden schipbreuk, maar gelukkig worden de dieren opgepikt door een brandweersloep, met aan boord… hun eigen kapitein Zeepok. En op het eind is het feest! 

Avonturen en spanning  à volonté! En bij een boek vol avontuur hoort natuurlijk een avontuurlijk plekje om te lezen. Bovenop de boomhut, als een kapitein op zijn eigen schip... maar of hij echt comfortabel zat, is maar zeer de vraag?

En zeg nu zelf, de covers zijn super, maar ook de illustraties zijn meer dan de moeite waard. Zeker als je houdt van een vleugje nostalgie en een snuifje vintage...
Zelf zin gekregen om een GOUDEN BOEKJE te lezen? Neem dan zeker eens een kijkje bij de Oude Speelkamer. Ester heeft voor ons alvast de juiste keuze gemaakt. Merci!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten