donderdag 27 augustus 2015

Back to school: koekjes

Op onze zoektocht naar gezondere koekjes, ontdekten we deze twee lekkernijen. Wij bakken ze hier nu al een tijdje, de kids nemen ze graag mee naar school en de vriendinnen vinden het telkens een leuk presentje. Onder het mom "back to school", is het de hoogste tijd om onze receptjes even prijs te geven.

Zandkoekjes


Niet alleen de smaak van de zandkoekjes vinden ze hier top, ook het maken ervan. Gegarandeerd twee kleine helpers in de keuken!


Recept en bereiding

200 gram boter
250 gram zelfrijzend bakmeel + extra voor het uitrollen
100 gram kokosbloesemsuiker
2 eidooiers

- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Snijd de boter in kleine stukjes.
- Zeef de bloem en voeg toe aan de boter.
- Voeg de kokosbloesemsuiker en de twee eidooiers toe.
- Kneed met een koele hand tot een stevig deeg. Kneed niet te lang!
- Pak het deeg in in folie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
- Rol het deeg open tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.
- Met steekvormpjes maak je koekjes in de leukste vormen.
- Plaats gedurende 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven en laat de koekjes nadien afkoelen op de bakplaat.


Havermoutkoekjes met honing


Ook deze koekjes belanden bij regelmaat van de klok in de koekjestrommels van Lily-Alice en Jef, maar ze zijn zo lekker dat we ze hier ook wel eens als klein cadeautje maken. Een oude bokaal wordt goed afgewassen, van een leuke tekst met washitape (gewoon lettertjes ponsen met ponsmachientjes van onze vijfjarige pruts), een fijn stofke en een strikje voorzien en doet dienst als gepersonaliseerde koekjesverpakking.

Maar nu het recept!

Benodigdheden

100 gram boter op kamertemperatuur
60 gram kokosbloesemsuiker
50 ml vloeibare biologische honing
2 eieren
220 gram zelfrijzende bloem
100 gram havermout
50 gram amandelpoeder
2 eetlepels melk
snuifje zout


Aan de slag!

- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Klop de boter schuimig met de kokosbloesemsuiker en het zout.
- Voeg de eieren één per één toe.
- Meng de bloem met de havermout en roer door het beslag.
- Voeg het amandelpoeder, de honing en de melk toe.
- Kneed het deeg.
- Knijp kleine stukjes van het deeg (ongeveer een opgehoopte koffielepel) en leg met 4 cm tussenruimte op een met bakpapier belegde bakplaat.
- Plaats gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten