Slaatje met zoete aardappel en spinazie
Voor het slaatje
- 2 middelgrote zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- halve eetlepel appelazijn
- 1 eetlepel honing of kokosbloesemsuiker
- halve theelepel zeezout
- 1/4 theelepel komijnpoeder
- halve theelepel kurkumapoeder
- 4 kopjes verse, gewassen spinazie
- 1 rode paprika, gewassen en in reepjes gesneden
- 1/4 rode ui, in fijne maantjes gesneden
Voor de dressing
- 2 eetlepels olijfolie
- halve eetlepel appelazijn
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel zeezout
- 1/4 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkumapoeder
Aan de slag
- Verwarm de warmeluchtoven voor op 180°C.
- Meng de olijfolie, de appelazijn, de honing of kokosbloesemsuiker, het zout, het komijnpoeder en het kurkumapoeder goed door elkaar en meng er de rauwe blokjes zoete aardappel door. Zorg dat elk blokje goed bedekt is.
- Leg de blokjes op een bakplaat met anti-aanbaklaag en plaats 30 tot 40 minuten in de warmeluchtoven. Draai of schud de blokjes na ongeveer 15 minuten.
- Haal uit de oven en laat even afkoelen.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing.
- Neem vier borden en schik op elk bord een kopje spinazie.
- Leg de paprikareepjes en de rode ui er nu boven op.
- Eindig met de zoete aardappel.
- Werk af met de dressing en met een blaadje peterselie.
Dit receptje is een variant op Tandoori Salade met Zoete Aardappel uit 101 Paleo Recepten.We vervingen de kokosolie door olijfolie, verminderden de hoeveelheid komijnpoeder en vervingen het kerriepoeder door kurkumapoeder.
Boekweit pizza met huisgemaakte groene pesto

Ingrediënten voor 2 pizza's
Het deeg
- 80 gram boekweitmeel
- 160 ml water
- 1 eetlepel Provençaalse kruiden
De pesto
- 1 grote bos verse basilicum
- 1 handvol peterselie
- 50 gram amandelpoeder
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 citroen
- 1 teentje look
Het beleg
- 1 bol mozzarella
- 125 gram champignons, in plakjes gesneden
- 4 langwerpige tomaatjes, in ringen gesneden
- een halve courgette, in kleine blokjes gesneden
- 1 rode ui, in ringen gesneden
- halve zoete, langwerpige paprika, in reepjes gesneden
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de ingrediënten voor het deeg tot een luchtig beslag.
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak twee "pannenkoeken".
- Haal de "pannenkoeken" uit de pan en leg ze op een rooster dat in de oven kan.
- Voor de pesto pluk je de blaadjes van de basilicum. Doe deze blaadjes samen met de peterselie, het amandelpoeder, de Parmezaanse kaas, de olijfolie en het citroensap in de blender of een hoge, smalle kom (wij gebruiken gewoon een maatbeker) en mix met de staafmixer.
- Bestrijk de pizza met de huisgemaakte pesto en beleg met de groentjes.
- Eindig met de kaas en wat Provençaalse kruiden.
- Plaats de pizza's op het rooster een kwartiertje in de voorverwarmde oven. Door ze op een rooster te leggen, worden ze lekker knapperig.
Leuk om weten
Boekweit zorgt dat je bloedsuikerspiegel niet stijgt en verhoogt de weerstand. De bloem van boekweit bevat meer antioxidanten dan andere granen wat een gunstige werking heeft op de bloedvaten. Ook bevat boekweit meer eiwitten en aminozuren dan andere granen en dat is dan weer goed voor het verhogen van de algemene weerstand van het lichaam.
Wittekoolsalade met nectarines en een mootje witte vis
Ingrediënten voor vier personen
Het slaatje
- 1/4 witte kool (ongeveer 300 gram)
- 1 nectarine
- 1/2 rode ui
- 3 el olijfolie
- 2 el gehakte peterselie
- 1 el appelazijn
- 2 tl kokosbloesemsuiker
- stevige draai aan de pepermolen
Vis in papillot
- 4 mootjes witte vis
- olijfolie
- peterselie
- snuifje zout
- stevige draai aan de pepermolen
- beetje citroen
Aan de slag
Het slaatje
- Was de kool, dep droog en snijd de kool in smalle reepjes.
- Schil de nectarine, ontdoe van de pit en snijd in plakjes.
- Pel en snipper de ui.
- Schep de witte kool, nectarine en de ui door elkaar in een slakom.
- Maak een dressing van de olijfolie, de fijngehakte peterselie en de appelazijn en breng op smaak met peper en zout.
- Roer de dressing door de koolsalade en plaats voor het opdienen 2 uur in de koelkast.
Vis in papillot
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Hak de peterselie fijn.
- Meng de peterselie met drie eetlepels olijfolie en kruid met peper en zout. Breng verder op smaak met een beetje citroensap.
- Wrijf de vismoten in met de dressing en plaats elk apart in een stukje aluminiumfolie.
- Plaats de papillot gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Dit receptje viel bijzonder in de smaak bij onze kids.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten