zondag 16 augustus 2015

Zelf klei maken

De workshops tijdens de zomermaanden lopen bijna op hun einde, die voor de herfst- en wintervakantie zijn in volle voorbereiding. 

Vakantiekaders werden versierd met schelpjes, droomverhalen werden verzonnen, dromenvangers gemaakt, maar van alle knutselactiviteiten sprak vooral het zelf klei maken tijdens onze workshop Indianendorp tot de verbeelding. De kids vonden het leuk, vroegen naar het recept om thuis zelf aan de slag te gaan en voilà, hier is het recept.Benodigdheden:

300 gram tarwebloem
150 gram zout
200 ml water
1 eetlepel natriumbicarbonaat (bakpoeder lukt ook)
1 eetlepel olie
kleur (voor de gele gebruikten wij kurkumapoeder, de roze maakten we met voedingskleurstof, de bruine met cacao en de witte, tja, daar voegden we geen kleurtje aan toe)

Aan de slag:

Doe de bloem in een grote kom.
Voeg het zout, het natriumbicarbonaat en de olie toe.
Meng het water met de kleurstof. Voeg kleurstof toe in functie van de felheid van het kleurtje dat je wil bekomen.
Maak een kuiltje in de bloem en voeg het water toe.
Kneed het mengsel tot je een elastische bal hebt.

Wat kan je maken met de klei?

De klei lijkt wat op plasticine. Je kan er gekke figuurtjes mee creëren of zoals wij gedaan hebben, kralen van maken. We rolden kleine bolletjes, staken deze op prikkers en legden de kralen een tiental minuten in een voorverwarmde oven op 100° C. Blijf wel in de buurt van de oven en check regelmatig of de kralen er niet wat sneller uitgehaald moeten worden of juist wat langer in de oven moeten blijven. Onze kralen verwerkten we nadien in vriendschapsbandjes.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten