maandag 16 november 2015

Sintstress

Dit jaar lijkt het hier wel mee te vallen, maar de voorbije jaren zorgden de maanden december, januari en februari hier voor heel wat sint -, kerst- en verjaardagsstress. Stress die vaak gepaard ging met op en neer springende kids, bedplassen, onzekerheid en meer van dat. Door de jaren heen hebben we hier wel wat trucjes verzameld die we proberen toe passen, maar de eerlijkheid gebiedt ons toe te geven dat het consequent toepassen ervan niet altijd even goed lukt. Na wat snuisterwerk op het net, werd het lijstje met hulpmiddeltjes wat uitgebreid en ziet het er als volgt uit:

Maak afspraken met de kids

Als we Jef zijn gang laten gaan, maakt hij op 7 december reeds zijn brief voor het jaar nadien. Het aftellen duurt dan wel erg lang, natuurlijk. Aangezien de cadeauboekjes voor Sint en Kerst elk jaar vroeger in de brievenbus lijken te vallen, wordt het moeilijk om hen er niet te laten in kijken. Een afspraak die we dit jaar gemaakt hebben, is dat er niet in de boekjes zou geknipt worden voor het eerste weekend van november. Dat was meteen ook het moment waarop de brieven mochten gemaakt worden.
Andere nuttige afspraken die hier hun dienst reeds bewezen en de cadeautjesstress min of meer in toom kunnen houden zijn het prikken van een datum voor het zetten van een schoen en het bepalen van een budget. Het valt ons elke keer weer op dat Jef en Lily dan toch wel wat langer nadenken voor de twintigste pop of de zoveelste doos lego die enkel gebruikt wordt als de vrienden komen spelen, op de brief verschijnen.

Maak een aftelkalender

Jef maakte voor het eerst een aftelkalender om mee te nemen op kamp en jawel deze gaf hem een houvast. Elke dag streepte hij een dag door, hij voelde zich gelukkiger en had bijgevolg minder last van opstekende zenuwen en stress. Hij kent zichzelf wel redelijk goed en deze week ging hij spontaan een aftelkalender maken voor de Sint. Elke dag streept hij een vakje door en de vragen in de aard van: "Hoe lang duurt het nog?" worden dit jaar niet meer gesteld. Ook niet door de kleine zus. 


                                   



Heb je geen zin om zelf een aftelkalender te maken, neem dan zeker eens een kijkje bij Mme Zsazsa.

Organiseer een leuke knutselnamiddag

De brief is nooit zo maar een brief, maak er een leuke brief van. Zo heb je meteen een knutselactiviteit die enkele uurtjes duurt en voor je het goed en wel beseft is er een namiddag voorbij. Een leuke namiddag voor de kids en jou.

Andere leuke knutsel- en bakideetjes vond ik op Pinterest. Ideaal om de weekends voor de komst van Sint mee te vullen. 






Wees eerlijk

Moeilijk, zeker als je zelf gek bent op de Sint, maar belangrijk. Jef was nog maar twee toen hij de stem van Sinterklaas Jan Decleir linkte aan de stem van de koning in Kulderzipke. Hij vond het toen al vreemd dat het dezelfde stem was. Een jaar later ontdekte hij dat een oor van Zwarte Piet niet geschminkt was. We hadden al snel het gevoel dat hij heel dat gedoe over Sinterklaas en Zwarte Piet niet echt geloofde. In de tweede kleuterklas zei hij plots: "Mama, papa, jullie zijn Sinterklaas en Zwarte Piet, maar toch blijf ik geloven, want anders brengt de Sint geen cadeautjes meer." Voor ons het moment om er, ondanks het feit dat hij nog maar 4 was,  toch maar eerlijk over te zijn met hem en hem vooral te verzekeren dat de Sint nog altijd bij hem zou langskomen. Zus lijkt het wel te geloven en Jef vindt dat leuk, dus hij zwijgt in alle talen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten