zondag 18 februari 2018

Ik kan het! Over kunst, angst, moed, zelfvertrouwen en een vleugje yoga...

Woensdag trokken we met ons gezin naar Museum M in Leuven. Naast een bezoekje aan de tentoonstelling met de werken van Edgard Tytgat, kozen we voor een ontdekkingstocht door het museum. We lieten ons hierbij inspireren door het gezinsparcours De reis van Dobedo in M. Het werd een tocht over moed, angst en zelfvertrouwen... een tocht waarin niet alleen het kijken naar kunst, maar ook het benoemen van emoties en praten met elkaar centraal stond. Interactief, rustgevend, verhelderend en dit aan de hand van kunst en een prachtig verhaal van Peter Verhelst. Een uitstap die blijft nazinderen en meteen de inspiratiebron vormt voor een kort stukje over zelfvertrouwen.


Info over het gezinparcours: https://www.mleuven.be/nl/met-kinderen

Ik kan het!

Een zinnetje als een ander. Of toch niet? Twijfel, een stemmetje dat zegt: "Dat lukt nooit.", een lat die wel heel erg hoog ligt... Er zijn tal van redenen waardoor kinderen, tieners en volwassenen wel eens twijfelen aan hun zelfvertrouwen. 

Maar wat betekent zelfvertrouwen? En hoe kan je het vertrouwen in jezelf laten groeien? Yoga, meditatie en mindfulness kunnen ondersteunend werken bij het ontwikkelen van kernkwaliteiten, talenten en het empathisch vermogen naar onszelf en de wereld rondom ons. Geïnspireerd door de talrijke literatuur hieromtrent in boeken, tijdschriften en opleidingen, volgen hier enkele concrete vragen, tips en handvatten om met een kernkwaliteit als zelfvertrouwen aan de slag te gaan. Tips die je zowel  thuis met je kinderen, in je klas, in een tieneryogales, tijdens een coachingtraject of voor jezelf kan toepassen. 

Zelfvertrouwen... Wat is dat? 


Lees de onderstaande zinnetjes en kijk even welke zin jou aanspreekt. 
Welk gevoel krijg je bij een bepaalde zin? 
Is er een zin waar je je 100% in kan vinden? 
Is er misschien een zin die weerstand oproept? 

Zelfvertrouwen... 3 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven


Visualiseer je eigen succes. Zie hoe je vol zelfvertrouwen voor een groep staat, vlot vertelt en je de anderen meeneemt in jouw verhaal. 

Weet dat je kan groeien in dat wat je doet. Oefening baart kunst, zeggen ze wel eens. 

Durf falen.Wist je dat J.K. Rowling de manuscripten van de Harry Potter boeken naar maar liefst 12 uitgevers heeft gestuurd voor er een uitgeverij was die haar verhalen wilde uitgeven en het vertrouwen en het geloof van de schrijfster dat dit een succesverhaal zou worden, deelde? De schrijfster geloofde in zichzelf en in haar verhalen en toonde na elk 'faalmoment' voldoende veerkracht om recht te veren en de moed te vinden om het manuscript opnieuw te verzenden. Zelfvertrouwen betekent dus ook durven falen en weer opveren. 

Een leuk filmpje rond zelfvertrouwen waarin onder andere de drie bovenstaande tips worden toegelicht, is "3 tips to boost your confidence" van Ted Ed.
Zelfvertrouwen... Vraag maar raak en doe maar op!


Vraag maar raak:

- Zijn er situaties waarin je het een uitdaging vindt om te geloven in jouw kunnen en kracht? Welke?
- Lukt het jou om na een tegenslag, een ruzie, ... weer recht te veren en te leren uit je ervaring? Wat zou jou hierbij kunnen helpen?
- Geef 1 situatie waarin jij vol overtuiging zegt: "Ik kan het!"

Doe maar op:

Wanneer je de volgende keer voor een uitdaging staat die jouw zelfvertrouwen op de proef stelt, bekijk dan even het volgende:

- Omschrijf de situatie voor jezelf.
- Welk gevoel roept de situatie bij jou op?
- Welk gevoel is gewenst?
- Wat heb jij nodig om in deze situatie in jezelf te geloven en volmondig te zeggen: "Ik kan het!"Zelfvertrouwen... kop omhoog en borst vooruit!


"Kop omhoog en borst vooruit." Je hebt dit zinnetje vast al een keertje gehoord. Door deze krachtige uitspraak te combineren met een yogahouding op een stoel wordt de uitspraak nog sterker en gaat ze zich als het ware nog steviger nestelen in je brein en je lichaam. Doe maar even mee en voel maar wat deze oefening met jou doet. De oefening kan zowel voor kinderen, tieners, jongeren, als volwassenen...thuis, in de klas... bijna overal feitelijk.

Kom vooraan op je stoel zitten en plaats je voeten stevig en op heupbreedte op de grond. Je knieën staan hierbij mooi boven je enkels.

Beweeg je armen naar achter en neem met je handen de leuning van jouw stoel vast.

Open nu op een inademing je borst naar voor en in de breedte. Dit doe je door je schouders in de richting van de leuning van jouw stoel te bewegen. 

Je schouders blijven laag. Adem uit.

Op een volgende inademing, kijk je omhoog.

Adem nu rustig in en uit. Op een volgende uitademing zeg je krachtig: "Kop omhoog en borst vooruit. Ik kan het!"


Herhaal dit drie keer en blijf gedurende de hele oefening stevig met je voeten op de grond duwen. Hou contact met de grond onder je en vertrouw op de sterkte van jouw armen.


Yes, cou can!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten