woensdag 14 februari 2018

Breath of Joy

Na de natte en donkere dagen in januari, kwam het zonnetje de voorbije week af en toe piepen. Alles lijkt dan op slag veel  lichter en vrolijker.  
De kleuren binnen, en buiten krijgen een intense en diepe gloed.
Hier en daar kan je reeds een moedig voorjaarsbloemetje spotten en ook de dieren zoeken de warmte van de eerste zonneplekjes op. 

Een instant opgewekt en vreugdevol gevoel... Vreugde voelen en ontdekken in het gewone, het dagelijkse... De ene dag lukt het als vanzelf, de andere lijkt het wat moeizamer te lopen om vreugde te ontdekken in de kleine dingen des levens, zelfs als het zonnetje schijnt.

Merk je bij het opstaan dat je weinig energie en vreugde voelt en dat je eigenlijk liefst van al terug je bed in wil kruipen, probeer dan eens de krachtige en fijne "Breath of Joy". Deze ademhalingstechniek maakt je lichaam en je hoofd wakker, zorgt voor een dynamisch gevoel en krikt je humeur instant op.Kom staan in de Berghouding Tadasana. Dit wil zeggen dat je rechtop staat met je voeten op heupbreedte of met je voeten tegen elkaar aan. Buig je knieën licht en kantel eventueel je bekken wat zodat je rug en je knieën in een mooie rechte lijn komen. Maak je rug lang en recht en laat je armen ontspannen naast je lichaam hangen.
Vanuit de Berghouding Tadasana start je zo meteen met de "Breath of Joy" of  de "Vreugde-ademhaling".

Sluit even je ogen en zeg: "Ik voel vreugde in mezelf en mijn omgeving."
Adem nu eerst goed uit door de neus.
Adem in door je neus en breng je armen gestrekt en met je handpalmen omhoog voor je op schouderhoogte.
Adem nog wat meer lucht in door je neus en breng je armen opzij, zodat ze één rechte lijn vormen met je schouders. Je handpalmen wijzen nog steeds omhoog.
Adem nog een beetje lucht in door je neus en breng je armen gestrekt boven je hoofd met je handpalmen tegen elkaar.
Adem nu in 1 keer uit door je neus en breng je armen in een wijde cirkel of boog terug omlaag.

Je ademritme is dus: in (armen voor je op schouderhoogte), in (armen naast je op schouderhoogte), in (armen boven je hoofd met handpalmen tegen elkaar) en uit (armen naar beneden in wijde boog)
Herhaal 5 tot 10 keer op een ritmische tempo en voel hoe je lichaam en je hoofd zich openen voor vreugde.
Voel na deze ademhalingsoefening na in de Berghouding Tadasana.

 Deze ademhalingstechniek werkt ook prima bij een dipje tijdens de dag.

Mensen met een lage bloeddruk kunnen zich mogelijk wat duizelig voelen. Merk je op dat je je wat licht in het hoofd voelt, doe de ademhalingstechniek dan trager en bouw hem rustig op opdat je jezelf en je lichaam de tijd geeft om te wennen aan de krachtige energiestroom. Voor mensen met een hoge bloeddruk wordt deze ademhalingstechniek afgeraden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten