vrijdag 29 maart 2013

Mijnheer Uil en Juffrouw Slab


Enkele weken terug werd ik uitgenodigd om een guestblog te schrijven. Die is intussen klaar en wacht op publicatie. Probleem, ik had plots veel ideeën, héééél veel ideeën en hoewel het al even geleden was, nam ik de breinaalden weer ter hand en ging een avond gezellig breien met toffe madammen tijdens het breilabo hier in de straat. Een paar dagen later kwam ik toevallig de leuke Sew-Be-Do stofjes tegen bij Veritas en jawel, een idee kreeg vorm: een leuk geboortegeschenkje in pasteltinten. 





Hoe maken?





Mijnheer Uil

Stap 1:

Niets zo leuk als kleurrijke stofjes en zachte wolletjes bij elkaar zoeken om je zelfgemaakte cadeautje vorm te geven.
Voor het uiltje koos ik voor  zachte merinowol (Plum en Lilac Blossom) van Millamia, oudroze polkadot Sew-Be-Do en twee resten stof uit mijn stoffenvoorraad. Wol haal ik vaak bij Veritas of koop ik in het online wolwinkeltje van Catherine Janssens. Leuke stoffen vind ik meestal bij VermiljoenVanmarieke en Bambiblauw. Eerder deze week ontdekte ik de te gekke Sew-Be-Do van Veritas. Ideale en betaalbare lapjes stof (roze polkadot: 55 x 45 cm) om kleine projecten uit te werken.
Het spreekt voor zich dat garen, speldjes, naalden en de naaimachine onmisbaar zijn. Zelf gebruik ik tijdens het breien steeds een notitieboekje om aantekeningen te maken.





     
Stap 2 & 3: voorkant breien + vormgeven





De voorkant van Mijnheer Uil is gebreid in tricotsteek met breinaalden nummer 3.50. Volg hiervoor het volgende schema:

  1. Zet 25 steken op
  2. Brei 1 rij recht
  3. Brei 1 rij averecht
  4. Brei 1 rij recht en meerder langs beide kanten tot 27 steken
  5. Brei 1 rij averecht
  6. Brei 1 rij recht
  7. Brei 1 rij averecht
  8. Brei 1 rij recht en meerder langs beide kanten tot 29 steken
  9. Herhaal stap 5 tot en met 7
  10.  Brei 1 rij recht en meerder langs beide kanten tot 31 steken
  11. Herhaal stap 5 tot en met 7
  12. Brei 1 rij recht en meerder langs beide kanten tot 33 steken
  13. Herhaal stap 5 tot en met 7
  14. Brei 1 rij recht en meerder langs beide kanten tot 35 steken
  15. Brei 1 rij averecht
  16. Neem nu de tweede kleur en brei 1 rij recht (kleurenwissel)
  17. Brei 1 rij averecht
  18. Brei 1 rij recht
  19. Brei 1 rij averecht
  20. Neem nu de eerste kleur en brei 1 rij recht (kleurenwissel)
  21. Herhaal stap 17 tot en met stap 19
  22. Neem nu opnieuw de tweede kleur en brei 1 rij recht (kleurenwissel)
  23. Herhaal stap 17 tot en met stap 19
  24. Brei 1 rij recht en minder langs beide kanten tot 33 steken
  25. Brei 1 rij averecht
  26. Brei 1 rij recht
  27. Brei 1 rij averecht
  28. Brei 1 rij recht en minder langs beide kanten tot 31 steken
  29. Herhaal stap 25 tot en met 27
  30. Brei 1 rij recht en minder langs beide kanten tot 29 steken
  31. Herhaal stap 25 tot en met 27
  32. Brei 1 rij recht en minder langs beide kanten tot 27 steken
  33. Herhaal stap 25 tot en met 27
  34. Brei 1 rij recht en minder langs beide kanten tot 25 steken
  35. Kant nu het breiwerkje af.
Millamia mag  je strijken op 1 bolletje. Strijk het breiwerkje voorzichtig en werk de losse draden aan de zijkanten weg.
Voor de ogen van de uil gebruik je de onderkant van een glas of een groot muntstuk als mal. Teken nu een cirkel op de papieren zijde van een stukje Vliesofix, knip de ogen uit en strijk de Vliesofix zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing vast op de verkeerde zijde van de stof. Knip de ogen uit, verwijder de papieren zijde en strijk vast op het breiwerkje. Herhaal dit voor de snavel. Voor de snavel teken en knip je een gelijkbenige driehoek.
Tot slot voorzie je twee driehoeken voor de oren en teken je twee uiltjespoten op een stukje vilt. Ik plooi de vilt altijd dubbel, en teken dan 1 kant. Zo zijn de pootjes mooi symmetrisch.     

Stap 4 & 5: borduren, stikken en afwerken

Na het breien en knippen, is het nu tijd om de naaimachine uit de kast te halen. Hoewel je dit uiltje ook perfect volledig met de hand kan maken.

Oren, ogen en snavel:

 Leg de driehoekjes met de verkeerde kant van de stof op elkaar en speld de stukjes vast. Stik of naai nu de schuine kanten met een stiksteek. Knip bovenaan het hoekje weg. Zo krijg je als je de oortjes omdraait een mooie punt. Draai de oortjes om en werk de schuine kanten af met een festonsteek. Om de meeste naaimachines is de festonsteek standaard aanwezig. 

Naai of stik de ogen en de snavel vast met een festonsteek.




Uiltje:

Knip nu een lapje stof (ik gebruikte de bonte bloemen die ook terugkomen in de snavel) voor de achterzijde van het uiltje. Speld de pootjes en de oren vast zoals aangegeven op de foto. Leg nu het stukje stof dat je gebruikt voor de achterzijde met de verkeerde kant op het aangezicht van de uil (pootjes en oren naar binnen). Speld beide stukken op elkaar. Voorzie een keergat aan de zijkant en stik of naai voor – en achterzijde op elkaar. Keer om en naai, nadat je de naden goed plat hebt geduwd, het keergat dicht met een kleine stiksteek. Dit doe ik steeds met de hand.






Ziezo, Mijnheer Uil is klaar. Wedden dat hij in de smaak zal vallen! Bovendien is deze uiltjesknuffel ideaal voor kleine baby’s. Door het gebruik van verschillende stoffen en texturen (breiwerk, vilt, katoen) stimuleert hij de tastzin van de allerkleinsten. Voor de durvers, je kan Mijnheer Uil ook laten knisperen door tussen de voor – en achterzijde een laagje knisperpapier te plaatsen. Hij zal dan gegarandeerd een glimlach op het gezichtje van babylief toveren.

Juffrouw Slab

Het leuke aan Juffrouw Slab is niet alleen dat ze geweldig leuk oogt, ze is ook heel eenvoudig zelf te maken.




Stap 1:

-          Neem een blad papier en teken aan de rand een half ei van 30 cm. Teken nu met de losse hand of met behulp van een passer een boog aan de bovenkant van het ei. Dit wordt de halsuitsnijding. Knip nu je patroon uit.
-          Neem nu twee lappen stof en vouw ze dubbel met de goede zijden van de stof naar elkaar toe. Leg je patroon op de stofvouw en teken het over. Knip nu de vormen uit. Als het goed is en je vouwt de stof open, heb je twee lapjes in de vorm van een ei, maar dan zonder het eierkopje.

Stap 2:

-          Leg beide stukken stof op elkaar met de goede zijden naar elkaar en speld ze vast. Stik nu de twee lappen op elkaar. Gebruik hiervoor een stiksteek en stik vast op voetbreedte. Voorzie de bovenzijde als keergat. Dit wordt nadien weggewerkt met het biaislint. Voor je de slab omkeert, knip je de naad elke centimeter in (pas wel op dat je niet in het stiksel knipt). De naad inknippen zorgt voor mooie rondingen.

Stap 3 & 4:

-          Keer nu de slab om en strijk mooi plat. Werk de naden mooi af. Neem een stukje biaislint van ongeveer 1 meter en plooi in de helft. Leg dit in het midden van de halsopening en speld netjes vast.
-          Stik nu het biaislint vast. Gebruik hiervoor een stiksteek.

Zo, nog even mooi strijken en je slab is klaar. Super aan deze slab is dat je ze langs beide kanten (bont gebloemd of pastel) kan gebruiken. Ik hou er ook wel van om met twee verschillende kleuren garen te werken. Dan krijg je meteen een heel andere afwerking. Let er wel voor op dat beide kleuren garen dezelfde kwaliteit hebben, anders zou je naaimachine kunnen haperen. Wil je liever een slab maken met een sponsen achterzijde? Ook dat lukt perfect met dit modelletje.
Presenteer Mijnheer Uil en Juffrouw Slab in een mooi doosje of een leuk koffertje in aangepaste tinten en je hebt meteen een origineel geboortegeschenkje!

2 opmerkingen:

  1. Net op je blog terecht gekomen, heel erg leuk allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor het leuke complimentje! Jouw blog is trouwens ook super!

      Verwijderen