zaterdag 4 juli 2015

Suikervrije chocoladebrowniecake en heerlijke choco volgens de zoonWe hebben hem nu al een paar keer gemaakt en elke keer valt hij in de smaak! Niet alleen bij ons, maar ook bij diegenen die er reeds van geproefd hebben. Het leuke aan dit recept is dat je kan kiezen tussen geraffineerde suikers of niet en je ook nog eens de keuze hebt tussen magere plattekaas en 'goei boter' zoals de bomma zaliger zou gezegd hebben.
De eerste keer speelden we op safe en kozen we zoals in het oorspronkelijke recept voor de 'goei boter'. Enkel de geraffineerde suikers werden vervangen door kokosbloesemsuiker. Aangezien manlief wat moet opletten voor cholesterol, vervingen we gaandeweg ook boter door magere plattekaas.

Ingrediënten

200 gram boter op kamertemperatuur of 200 gram magere plattekaas
200 gram kokosbloesemsuiker
100 gram bloem
75 gram biocacao
50 gram amandelpoeder 
4 eieren
1 zakje bakpoeder

How to?

Verwarm de over voor op 150°C. Wij werken met een heteluchtoven!

Klop de boter romig of klop de plattekaas even luchtig door.
Voeg de kokosbloesemsuiker toe en meng tot je een glad mengsel bekomt.
Voeg de eieren 1 na 1 toe. Meng het eerste ei volledig onder het mengsel voor je het tweede toevoegt en ga zo verder tot de vier eieren zijn toegevoegd.
Klop alles gedurende 1 minuut.
Doe de bloem, het bakpoeder, de cacao en het amandelpoeder in een zeef en voeg toe.
Klop nu goed door tot je een glad deeg hebt. Van zodra je luchtbellen ziet verschijnen, mag je stoppen met mixen.

Plaats 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Om te controleren of de browniecake klaar is, prik je even in het midden met een vork of een breinaald. Als er geen deeg meer aanhangt, is de browniecake klaar.

Leuk om weten

Ongeraffineerde kokosbloesemsuiker heeft een lage glycemische index en behoort daardoor tot de gezonde koolhydraten. Kokosbloesemsuiker wordt vaak de gezondste suiker van moeder natuur genoemd. Volgens de FAO is het bovendien de meest duurzame suiker, aangezien een kokospalmplantage per oppervlakte meer suiker levert dan een rietsuikerplantage of een suikerbietenveld en dit met minder middelen.

Raw cacao is een superfood boordevol magnesium en andere mineralen. Bovendien bevat cacao diverse aminozuren en is het een bron van vezels.


Het leek ons wel wat om naast suikervrije confituur en suikervrije chocoladebrowniecake, ook eens te testen of we lekkere en iets gezondere dan die uit de winkel choco konden maken. Na wat gepruts met recepten, hebben we er ééntje samengesteld dat hier thuis, in het bijzonder bij Jef, enorm gesmaakt wordt. Een fotootje hebben we niet, maar een receptje wel.


Ingrediënten

150 gram 'goei roomboter'
2 eetlepels agavesiroop
2 eetlepels biologische honing
4 afgestreken eetlepels biologisch cacaopoeder

How to?

Voeg alle ingrediënten samen in een maatbeker en mix met de staafmixer.
Voila, zo simpel is het.

Wij bewaren de choco gewoon in de voorraadkast.

Leuk om weten

Agavesiroop is het zoete (25% zoeter dan suiker) stroopachtige sap uit de agavecactus. Net als kokosbloesemsuiker heeft de siroop een lagere glycemische index dan gewone suiker. De energie komt langzamer vrij in het lichaam wat minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel tot gevolg heeft. 


De honing, het cacaopoeder, de kokosbloesemsuiker en de agavesiroop kochten we bij PIT & PIT, een leuke webwinkel met natuurlijke voeding en kruiden waar je bovendien bij elk product een woordje uitleg krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten