vrijdag 19 februari 2016

Bananen, bananen... overal bananen



Deze week was het de HOOGSTE tijd om een nieuw receptje uit te proberen. Het kriebelde gewoon en als het kriebelt, moet je er gewoon voor gaan. Na wat speurwerk op tal van boeiende sites, vond ik het vegan suikervrij bananabread van de Groene Meisjes wel erg leuk klinken, ware het niet dat ik - zoals gewoonlijk - niet meteen alle ingrediënten in huis had of in de plaatselijke supermarkt vond en het kriebelde, dus van uitstel was geen sprake.








Vandaar: Snubbelbubbels bananenkokosdadelcake of -brood (je mag zelf kiezen)

Ingrediënten:

 - 170 gram havermeel (Dit maak je gemakkelijk zelf door havervlokken te malen in de keukenrobot of met de staafmixer)
- 170 gram maïsmeel 
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 200 gram dadels (Met pit gewogen, maar voor het recept, haal je de pit er uit.)
- 150 ml kokosmelk
- 3 heel grote bananen of 4 kleinere


Aan de slag:

- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng het havermeel, het maïsmeel, het kaneelpoeder en het zout in een grote mengkom door elkaar.
- Mix de dadels met de kokosmelk tot je een glad mengsel krijgt. Dit kan in een keukenrobot of met een staafmixer.
- Plet de bananen.
- Voeg het dadelskokosmengsel en de bananen toe aan de droge ingrediënten en meng goed door elkaar.
- Giet het mengsel in een bakblik en plaats gedurende 40 minuten (dan krijg je bananenkokosdadelcake) of 60 minuten (dan krijg je bananenkokosdadelbrood) in het midden van de voorverwarmde oven.




Weetjes:

- Jef is geen bananenman, maar deze lekkernij lust hij wel.
- Heerlijk bij een kopje thee als tussendoortje, maar ook erg lekker als ontbijt met huisgemaakte confituur. Het recept is van een tijdje terug - lees, van toen we nog gewoon suiker gebruikten in plaats van kokosbloesemsuiker -, maar je kan de gewone suiker hier zeker vervangen door kokosbloesemsuiker.
- Bananen zijn bijzonder gezond: ze verhelpen een hoge bloeddruk, zijn een bron van magnesium, ondersteunen de samenwerking tussen spieren en zenuwen, geven een energieboost, helpen bij angst en slaapproblemen, en zorgen voor een goede opname van andere voedingsstoffen.
- Dadels zijn een weldaad voor lichaam en geest: ze zijn een bron van vezels, zitten boordevol vitaminen en mineralen, ze hebben een ontstekingsremmend effect, zijn goed tegen bloedarmoede, bevatten natuurlijke suikers en koolhydraten, zijn vetarm, en zijn heilzaam bij o.a. hart - en vaatziekten en osteoperose.
- Haver is glutenvrij, lief voor de taille en gezond.
- Kaneel zou dan weer een positief effect hebben op het verminderen van klachten die gepaard gaan met artrose, en zou heilzaam zijn voor mensen met een te hoge bloedsuikerspiegel of een te hoge cholesterol. Daarnaast is kaneel een schitterend hulpmiddel bij verkoudheid en zou de werking ervan versterkt worden in combinatie met honing.

Mmmm, dat gaan we hier nog op tafel toveren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten