zondag 28 februari 2016

In de hoofdrol: wortelen en pastinaak

Wortelen, daar houden ze hier wel van. Pastinaak ligt iets moeilijker, maar deze receptjes brachten daar precies toch een klein beetje verandering in...

Wortelpastinaaksoep




Ingrediënten

- 2 pastinaken 
- 4 dikke wortelen
- 1 middelgrote aardappel
- 1 ui
- 2 cm gember
- 1 teentje knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 1 theelepel kurkuma
- zwarte peper
- zout
- cayennepeper (enkel voor de liefhebbers van pittig)
- beetje melk of room om af te werken
- peterselie





Aan de slag

- Schil de pastinaken en de wortelen en snijd in grote stukken.
- Schil de aardappel en de ui en snijd in kleine stukken.
- Schil de gember en de knoflook en snijd heel fijn.
- Stoof de gember, de ui en de knoflook aan in wat olijfolie.
- Voeg de aardappel, de pastinaak en de wortelen toe en laat even meestoven. Een vijftal minuten volstaan.
- Kruid met kurkuma en zwarte peper.
- Giet nu de groentebouillon over de groenten en laat een 15-tal minuten koken.
- Mix de soep en kruid verder af met peper en zout. Voor de liefhebbers kan er ook een beetje cayennepeper bij. Hier werd die gewoon op tafel gezet, aangezien niet iedereen hier van pittig houdt.
- Indien gewenst, kan je de soep verder afwerken met een vleugje melk of room en wat peterselie.

In het het oorspronkelijke recept werd er ook heel wat koriander gebruikt. Wij hebben de koriander vervangen door bladpeterselie, gewoon omdat, behalve ikzelf, niemand hier koriander lust.

Heerlijk wokken



Ingrediënten

- 6 grote wortelen
- 2 pastinaken
- 2 stronken witlof (die er door de kids wel vakkundig werden uitgevist)
- 3 appelen
- 4 cm verse gember
- walnoten
- peper en zout
- olie

Aan de slag

- Maak de groenten schoon.
- Snijd de wortelen en de pastinaak in reepjes.
- Maak de gember schoon en snijd hem heel fijn.
- Wok de gember en de wortelen tot de wortelen halfgaar zijn.
- Voeg de pastinaak toe.
- Verwijder de harde, bittere kern uit het witlof en snijd het in grote stukken.
- Blijf roerbakken.
- Snijd de appels in stukjes en laat ze nog even meebakken.
- Kruid alles met peper en zout en werk af met walnoten en een beetje bladpeterselie.

Bron recept: http://www.evavzw.be/ 

Waarom pastinaak?


Pasitnaak is één van de vele vergeten groenten. Onterecht, denken wij, want het eten van pastinaak bevordert net zoals alle groenten een goede gezondheid. Vroeger werd pastinaak vaak geprezen omwille van de geneeskrachtige werking. Zo is de groente een natuurlijke bron van foliumzuur en bevat zij tal van vezels waardoor het bloedsuikerniveau geen al te grote pieken en dalen kent. Bovendien stimuleert pastinaak de werking van de nieren en helpt bijgevolg bij het sneller verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Verder bevat de groente tal van antioxidanten. Door dit alles zou het eten van pastinaak onder andere heilzaam zijn bij hart- en vaatziekten, dementie, osteoporose, nierziekten en reumatische klachten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten